بیوگرافی

مرحوم شیخ ناظم حقانی

هو
۱۲۱
در پست اینستاگرامی صفحه ام صحبتهایی از مرحوم جناب شیخ محمد ناظم عادل قبرسی حقانی نقشبندی است.
از اینرو بنظرم رسید شرح حال کوتاهی از ایشان بنویسم.
مرحوم شیخ ناظم حقانی، مرشد یکی از شعب طریقت نقشبندیه بود که در کشورهای مختلف پیروانی داشت. البته پیروان ایشان در ایران نسبت به دیگر شعب نقشبندیه بسیار کمتر هستند.
شیخ ناظم در سال ۱۹۲۲ میلادی در شهر لارناکای قبرس متولد شد. طبق گفته تذکره ها، از سمت پدری از نسل شیخ عبدالقادر گیلانی و از سمت مادری از نسل مولانا جلال الدین محمد بلخی رومی بود.
در جوانی به استانبول رفت و شروع به مطالعه مهندسی شیمی در دانشگاه استانبول کرد ولی برای او جذابیتی نداشت ازین رو مشغول مطالعه ادبیات عرب و فقه اسلامی گردید.
مانند بسیاری از بزرگان صوفیه بعد از تحصیل علوم پا در وادی طلب نهاد و به خدمت شیخ سلیمان ارزرومی رسید و از طریق ایشان وارد سلسله نقشبندیه شد و بنا به اشاره شیخ خود به سوریه رفت و در شهرهای حماة و حلب و حمص مشغول تحصیل علوم دینی شد. وی در حمص فقه حنفی را فرا گرفت و از علمای آنجا اجازه روایت دریافت کرد.
پس از شروع جنگ جهانی دوم، مجبور به ترک حمص شد و به دمشق رفت. در دمشق از حضور شیخ عبدالله فائزی داغستانی نقشبندی مطلع گردید و به نزد او رفته و در زمره مریدان وی درآمد.
پس از چندی شیخ عبدالله او را شیخ مجاز خود کرد و بعد از رحلت شیخ عبدالله جانشین وی شد.
او در طول زندگی اش مجاهدتهایی برای اسلام نیز کرد. مثلا زمانیکه مصطفی کمال آتاتورک صدای اذان و اذان گفتن را ممنوع کرد، او در قبرس اذان میگفت تا اینکه در زمان عدنان مندریس که نسبت به سنن اسلامی با رواداری بیشتری رفتار میشد این مشکل حل شد.
شیخ ناظم یکی از رهبران مشهور مسلمین در دنیا بود و حتی در سفری که پاپ بندیکت به قبرس داشت در خیابان دیداری با شیخ داشت، همچنین اشخاصی چون ‌پرویز مشرف و یوسف اسلام و شیخ حبیب علی جفری و بسیاری دیگر با او مراوده داشتند.
طریقه نقشبندیه از جمله طرائق تصوف در بین اهل سنت است. متاسفانه امروزه بسیاری از اشخاصی که در جامعه شیعه زندگی میکنند تصور می کنند اهل سنت علاقه و عشقی به مولاعلی و اهل بیت ندارند، درصورتیکه اینگونه نیست. شاید عده ای از سلفیان و وهابیون اینگونه باشند ولی اکثر اهل سنت، آنها را بر طریقه صحیح نمیدانند.
و عامه اهل سنت مخصوصا اهل طریقت های صوفیانه مثل نقشبندیه و چشتیه و قادریه و شاذلیه و…نسبت به امام علی و اهل بیت علیهم السلام ارادت تام و محبت ویژه ای دارند.
صوفیه اهل سنت نیز مانند سایر طرائق صوفیه، به شاه مردان و پنج تن متوسل میشوند و در مجالس ذکر «لافتی الاعلی لاسیف الا ذوالفقار» می خوانند.
امیدوارم با دقت در این مضامین و توجه به مشترکات شیعه و سنی، به اتحاد و اتفاق مسلمین بیشتر اهتمام ورزیم


التماس دعا،
یاعلی مدد

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button