Reza Tabandeh

ایام روزه و عید قولطاسی

هــو

‏۱۲۱

روزه قولطاس

آئین یارسان با فرهنگ کردی پیوند خورده و می‌توان گفت که آیین یاری عقاید و رسومات کردستان را در ضمیر خود حفظ کرده ‌است. 

اکثر این مراسم در آیین یاری یا اهل حق به اسطوره‌های اهل حق ارتباط دارد که عده‌ای معتقدند حقیقت است و عده‌ای می‌گویند اسطوره می باشد.

پیروان آیین یاری سلطان اسحاق یا سلطان سهاک را بنیان‌گذار خاندان‌ های اهل حق می‌دانند و از منظر این پیروان، کتاب <کلام سرانجام>، کتاب مقدسشان است که گفتارهای سلطان سهاک در آن جای گرفته است. بسیاری از آداب‌ و رسوم اهل حق برگرفته از همین کتاب است. در حال حاضر هم یکی از مهم‌ترین زیارتگاه‌های اهل حق آرامگاه وی در روستای شیخان در استان کرمانشاه در نزدیکی محلی به نام پردیور می باشد. 

یکی از رسوم پیروان این آیین جشن و روزه ی قولطاس است. که در شرح آن می گویند:

 هفت نفر از سرسپردگان سلطان سهاک بنام‌های قلی، شهابدین، شاکه، شاه نظر، عیسی، شاه مراد و پیر دلاور عزمشان را جزم کرده بودند که به دیدار سلطان سهاک بروند. یکی از این هفت سردار بنام قلی می گوید که چون پادشاه عالم فرموده که اگر بنده‌اش یک قدم به سوی حق برود، حق هزاران قدم به جانب وی خواهد رفت، پس همین‌جا مشغول راز و نیاز بشویم تا سلطان حقیقت، شاه پردیور، سلطان سهاک خود به استقبال ما بیاید.

سلطان سهاک این عمل را از روی تکبر می‌دانست از این‌ رو مصطفی داوان را مأمور به تنبیه آنان کرد.

این هفت نفر مشغول راز و نیاز شدند؛ قلی تنبور می‌نواخت و دیگران کلام می‌خواندند و در اصل «جَم» در آنجا تشکیل شد و مجلسی برقرار شد و باران باریدن گرفت. ولی در ناحیه جَم حباب و طاسی جم‌نشینان را در بر گرفت و از آنان محافظت می‌کرد به‌ همین دلیل هم به این اشخاص «یاران قول طاس» می‌گویند که در حصاری امن بودند.

مصطفی داوان وقتی‌که به آنجا رسید متوجه شد که این طاس حباب چون دژی محکم است و به آنها راه نیست. همان موقع سلطان سهاک به او گفت در جایی‌که پیروان آیین یارسان از روی صدق و عشق مشغول کلام و عبادت باشند حتی مصطفی داوان هم از سمت سلطان نمی‌تواند به قهر وارد شود. ولی اگر سیم تنبور بریده شود و از حال خود خارج شوند، آنگاه قهر کارگر افتد. 

و از قضا همین هم شد و حصار طاسی شکل از بین‌ رفت و یاران  قولطاس جان به جان‌ آفرین تسلیم کردند. در پی آن هم کیشانشان دست به دعا برداشتند تا بعد از سه روز دعا و روزه داری، یاران قولطاس زنده شدند و به شکرانه آن جشن عیدی برپا شد.

از آن زمان پیروان آیین یاری این سه روز را روزه و عید می گیرند‌ و عید آن به‌نام یاران قولطاس خوانده می‌شود. 

درست است که این افراد ظاهراً توسط سلطان سهاک تنبیه و مؤاخذه شدند ولی طبق سنت اهل حق، یاران قولطاس از نیکان آیین یاری هستند.

این عید و ایام شب نیت و روز قولطاس را خدمت تمام پیروان آیین یارسان تبریک عرض می‌کنم.

التماس دعا،

یاعلی مدد

مقالات مرتبط

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

همچنین بررسی کنید
Close
Back to top button