مطالب

نظر شیخ بزرگوار جناب آقای سید هبة الله جذبی ثابتعلی درباره ترجمه قرآن جناب الهی قمشه ای

در بین ترجمه های سلیس و روان قرآن کریم به زبان فارسی، ترجمه مرحوم محی الدین مهدی الهی قمشه ای که در دوره پهلوی نوشته شده فضل تقدم دارد. و از آن زمان تا کنون صدها بار توسط انتشارات های مختلف به چاپ رسیده است. اگر چه پس از ایشان، عده زیادی از دانشمندان علم لغت و علما، ترجمه های دیگری به همان سبک ارائه کردند که از بین آنها بنظرم ترجمه های استاد محمد مهدی فولادوند و بهاءالدین خرمشاهی و محمد خواجوی از بقیه بهتر و دقیق تر هستند. البته ترجمه ناکاملی از استاد بدیع الزمان فروزانفر هم به چاپ رسیده است که اگر کامل بود قطعا زیباترین ترجمه قرآن به زبان فارسی محسوب میشد. با این حال ترجمه مرحوم الهی قمشه ای همچنان بعنوان پرتیراژترین ترجمه قرآن هست که مکرر به چاپ می‌رسد. محبوبیت این ترجمه بی شک نتیجه اخلاصی است که جناب الهی قمشه ای در کار کرده است.

کعبه را که هر دمی عزی فزود
آن ز اخلاصات ابراهیم بود


برخی از دانشمندان ایراداتی نحوی و لغوی بر آن گرفته اند، برای نمونه استاد خرمشاهی در مقاله ی مفصلی که در کتاب قرآن پژوهی به چاپ رسیده به نقد و بررسی این ترجمه شریف پرداخته اند و نکاتی را متذکر شده اند.
مرحوم الهی قمشه ای در حین ترجمه قرآن و پس از اتمام آن، نسخی را برای چند نفر از دانشمندان و صاحب نظران علوم قرآنی و محققان داخلی و خارجی می‌فرستادند و از آنها می خواستند که درباره این کار اظهار نظر کنند. ایشان در چاپ اول ترجمه، این نظرات را منتشر کردند. در بین آنها نظرخواهی از حضرت عارف ربانی آقای سید هبة الله جذبی ثابتعلی ره نظرم را جلب کرد.
اینکه نام ایشان را در ردیف دانشمندانی چون علامه سید محمد حسین طباطبایی مولف تفسیر شریف المیزان و استاد دکتر سید جعفر شهیدی و سایر اساتید مطرح وصاحب نام خارجی می آورند و از ایشان با عنوان «عارف بزرگوار حضرت سید هبة الله جذبی» نام می برند نشان‌دهنده علو مقام علمی و عرفانی ایشان در نظر آقای الهی قمشه ای و سایر دانشمندان معاصرشان می تواند باشد.
جناب جذبی که از سادات جلیل القدر خاتون آبادی اصفهان و طبق شجره نامه ای که در منزل فرزندشان دیدم از نسل امام سجاد علیه السلام بودند، از دانشمندان علوم قرآنی و عرفانی و از مشایخ طریقت نعمت اللهیه گنابادی و از دوستان و اقران مرحوم آیت الله محی الدین مهدی الهی قمشه ای بودند. کتابهای «باب ولایت و راه هدایت» و «رساله جذبیه» و مقالات متعدد دیگری از ایشان به چاپ رسیده است.
ایشان در تصحیح و تنقیح کتب عرفانی و چاپ آنها زحمات زیادی کشیدند. کتاب «سید ثابت قدم» به همت براد مکرم ایمانی آقای مرتضی رحیمی ششده در شرح احوال ایشان نوشته شده است.
فرزند برومند ایشان حضرت آقای مهندس حاج سید علیرضا جذبی ثابت علیشاه ارواحنا فداه که در حال حاضر، سجاده نشین مسند ارشاد در این طریقه رضویه نعمت اللهیه هستند، نیز دارای آثار متعدد قرآنی هستند. از خداوند متعال شادی روح گذشتگان و سلامتی و توفیقات روزافزون ایشان را خواستارم.

گفتم دعای دولت او ورد حافظ است
گفت این دعا ملائک هفت آسمان کنند

این نسخه چاپی از قرآن توسط آقای شریفی که از فقرای قدیمی کرمان هستند و خدمت جناب آقای سید هبة الله جذبی ثابت علی ره به فقر مشرف شده اند به کتابخانه حسینیه کرمان تقدیم شده است.

https://www.instagram.com/p/CdwAEQJqkXl/?igshid=MDJmNzVkMjY=

به قلم دکتر اطمینان

مقالات مرتبط

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

همچنین بررسی کنید
Close
Back to top button