دکتر فتحالله مجتبایی
هو
۱۲۱
استاد فتحالله مجتبایی در سال ۱۳۰۶ در تهران به دنیا آمد. مقدمات ادبیات و علوم رسمی را در فراهان اراک فراگرفت. پدر و اجدادش از مستوفیان دوران قاجار و جد و نیایشان از بزرگان صوفیه طریقت نعمتاللهی بودند و ایشان در چنین خانوادهای تعلیمات مقدماتی را پشت سر گذاشت و همین زمینه نیز مطالعاتش را به عرفان، تاریخ ادیان و فلسفه شرق و هند کشاند. در سال ۱۳۳۲ از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و دانشسرای عالی درجه لیسانس گرفت و از آن سال تا ۱۳۳۸ در دبیرستانهای اراک و تهران و دانشسرای عالی به تدریس ادبیات و زبانهای خارجی اشتغال داشت. در ۱۳۳۹ از طرف وزارت فرهنگ برای آشنایی با روشهای جدید تألیف کتابهای درسی به خارج از کشور اعزام شد و پس از یک دوره مطالعه و تحقیق در این زمینه در ایالات متحدهٔ آمریکا (دانشگاه کلمبیا، نیویورک) به کشور بازگشت و مأمور تهیه و تدوین کتابهای درسی در ادبیات برای دبیرستانها شد.
دکتر مجتبایی در دوران تحصیل خود از محضر استادان بزرگی در داخل و خارج از کشور استفاده نمود و برای آشنایی با عرفان هندی مسافرتهای متعددی به هند و پاکستان داشت. ایشان درجه دکتری تاریخ ادیان و فلسفه شرق را از دانشگاه هاروارد آمریکا در سال ۱۳۵۰ اخذ نمود و در مرکز مطالعات ادیان جهان آمریکا، تاریخ تطبیقی ادیان را تحصیل نمود. استاد مجتبایی هماکنون عضو هیئتعلمی بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و همچنین عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی است. از این استاد عالیمقدار تاکنون بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب، مقاله و شعر و نقد کتاب بهصورت تألیف و ترجمه و تصحیح به زبانهای فارسی و انگلیسی در ایران و خارج از ایران منتشر شده است. گفتنی است که اخیراً کتاب «شهر زیبای افلاطون و شاهی آرمانی در ایران باستان» تجدید چاپ شده است.
همچنین از سال ۱۳۹۰ جایزهای به نام استاد مجتبایی در نظر گرفته شده که به برترین پایاننامهٔ دکتری در رشتههای زبان و ادبیات فارسی، ادیان و عرفان اهدا میشود. این جایزه با هدف ارزیابی کیفی رسالههای دانشجویان مقطع دکتری، شناسایی آسیبها در این حوزه، کمک به رفع آنها و ایجاد بستری مناسب برای ارتقای سطح کیفی رسالهها تدارک دیده شده است. پایاننامه برگزیده پس از بررسی هیئت داوران، متشکل از برجستهترین استادان رشتههای ادیان و عرفان و زبان و ادبیات فارسی، برای دریافت جایزه معرفی و علاوه بر دریافت لوح تقدیر و جایزه نقدی، امکان نشر آن نیز فراهم میشود.
در پایان برای این درویشزاده و استاد گرانقدر که حق استادی بر گردن اکثر متخصصان حوزه عرفان و ادیان دارند، آرزوی سلامتی دارم.
التماس دعا
یاعلی مدد